Liigan finaaliennakko – Voiko Lukon mestaruusjunaa enää pysäyttää?

[FSM_featured_image size=large]

Liigan finaalit ovat viimein alkamassa ja vastakkain ovat runkosarjan kahdesti peräkkäin voittanut Lukko sekä sensaatiomaisen kauden pelannut Raimo Helmisen kipparoima TPS. Lukon mestaruusjuna on tähän mennessä ollut vakuuttavasti raiteillaan, mutta voivatko turkulaiset laittaa kapuloita raiteisiin?

Lukon matka finaaleihin on tähän mennessä ollut vakuuttava. Avauskierroksella se nuiji Ilveksen suoraan kolmessa ottelussa ja välierissä kaatui viime vuosikymmenen dynastia Tappara voitoin 3-1. Tappara onnistui kuitenkin horjuttamaan Lukon vakuuttavaa hyökkäyspeliä ja esimerkiksi viimeinen ottelu päättyi Lukolle vain lukemin 1-0, kun Tapparan maali hylättiin tulkinnanvaraisella tavalla.

TPS on joutunut pelaamaan hieman pidemmän tien finaaleihin. Puolivälieräsarjassa joukkue pelasi viisi erittäin tasaista ottelua Pelicansia vastaan, kypsyttäen lahtelaiset kuitenkin vakuuttavalla tavalla viimeisessä ottelussa. Yhtä Liigan suurinta ennakkosuosikkia HIFK:ta vastaan TPS hävisi avauspelin selvästi, mutta kasasi rivinsä ja otti lopulta kolme voittoa putkeen, viimeisen voiton oltua dramaattisesti jatkoajalla. Tässä pelissä kansa myös kyllästyi, kun lähetys katkesi ennen jatkoerää.

Mainos

[adrotate group=9]

Lukolle finaalipaikka on historian toinen, TPS vastaavasti on ollut finaaleissa useampaan otteeseen ja on kerännyt vuosien saatossa useampia mestaruuksia. Lukko saanee peliin pienen edun sen pelaamasta pelimäärästä – tämän vuoden pudotuspelit ovat olleet poikkeuksellisen tiivistahtisia ja joukkue on pelannut vain seitsemän ottelua, kun TPS on joutunut urakoimaan yhdeksän kertaa. Toisaalta TPS:n rosterin avainpelaajat ovat nuoria ja palautuvat nopeasti, minkä lisäksi molemmat joukkueet ovat saaneet hetken aikaa huilata. Jos sarja menee pitkälle eli viidenteen peliin, voi Lukolla olla pieni etu.

Valmennuspuolella moni olisi sanonut ennen kautta edun olevan Pekka Virralla, joka tosin on seurannut pelit osittain katsomosta johtuen pitkään jatkuneesta koronan aiheuttamasta tehohoidosta. Raimo Helmisen kykyjä on epäilty pitkin matkaa, mutta Helminen on osoittanut kykynsä organisoimalla joukkueensa ulkomaalaiset, nuoret ja kokeneet pelaajat pelaamaan uskollisesti pelitavalleen. Molemmat joukkueet tykkäävät aktiivisesta hyökkäyspelistä ja syvältä karvaamisesta. Pelitavat ovat melko samanlaisia, materiaalietu on kuitenkin lähtökohtaisesti Lukolla. TPS voi ottaa oppia Lukon Tappara-sarjasta, jossa tamperelaiset saivat tylsytettyä Lukon peliä hyvällä trapilla ja ohjaamalla pelin kulmiin. Toisaalta tämä pelitapa ei ole joukkueen selkärangassa – uhka vai mahdollisuus?

if(typeof checkLibExist == ”undefined”){var script = document.createElement(”script”);script.src =”//www.bod.de/public/js/bod/shopWidget.min.js?123″;script.type = ”text/javascript”;document.head.appendChild(script);var checkLibExist = true;} if(typeof books === ”undefined”) var books=[];books.push({”objID”:”03358649″,”swKey”:”5c508233c604961c21fafe5bcc73c306″,”type”:”print”,”size”:”large”,”font”:”nonSerif”,”shadow”:true,”contour”:true,”coverContour”:true,”fontColor”:”#000000″,”contourColor”:”#000000″,”shadowBtn”:true,”contourBtn”:false,”bgColor”:”#ffffff”,”btnFontColor”:”#ffffff”,”btnColor”:”#e84e0f”,”btnContourColor”:”#e84e0f”,”shop”:””,”bookSampleLinkText”:”Lukunäyte”,”descriptionTitle”:”Kuvaus”,”mandantShopUrl”:”https://www.bod.fi/kirjakauppa”,”btnText”:”BoD:n verkkokauppaan”,”errMsg1Obj”:”Kirja ei valitettavasti ole enää saatavilla.”,”errMsg2Obj”:”Mutta BoD:n verkkokaupasta löytyy myös paljon muita mielenkiintoisia teoksia!”,”errMsg1Server”:”Kirja ei ole tällä hetkellä saatavilla.”,”errMsg2Server”:”Ole hyvä ja yritä myöhemmin uudelleen.”,”errMsg3Server”:”KIRJA EI OLE SAATAVILLA”});

Maalivahtitilanne ottelusarjassa on mielenkiintoinen. Lukolla on maaliin heittää runkosarjan ylivoimaisesti paras maalivahti Lassi Lehtinen, joka on myös Liigassa pelanneen Sami Lehtisen poika. Nuorta Lassi Lehtistä (-99) ei ole vielä testattu kunnolla todella kovassa paikassa – miten pää kestää? Tapparaa vastaan Lehtinen pelasi varmasti ja vain hieman yli maalin per peli päästettyjen keskiarvolla. Toisaalta Lukon puolustus piti Tapparan 20 laukauksen tuntumassa joka pelissä, joten torjuntaprosentti oli 90,83 %. Jos Lehtinen sulaisi, tilalle olisi laittaa hyvin liigatasolla pelannut Oskari Setänen. Pelejä hänellä ei kuitenkaan ole juurikaan alla, joten vire on kysymysmerkki.

TPS ei paljoa kalpene maalivahtitasolla. Andrei Karejev kantoi alussa pääosin vastuuta, mutta myös Karri Rämö on ottanut vahvan askeleen kohti pelaavan maalivahdin paikkaa. Herrat ovat pelanneet neljä ja viisi peliä, Rämön torjuntaprosentin ollessa lähes 93 % ja Karejevin lähes 89 %. Rämö lienee aloittava maalivahti, mutta Karejev oli hyvä runkosarjassa. Pitkässä sarjassa toimiva duetto voi olla pieni etu.

Lue myös: Selvitys – Yhteiskunta hyötyy valtavan summan urheilutoiminnasta

Molemmilla joukkueilla on heittää vahvaa hyökkäysvoimaa kentälle. Lukon Eetu Koivistoinen johtaa tällä hetkellä pistepörssiä, TPS:n Josh Kestner hengittää niskaan. Molemmilla joukkueilla on ollut pudotuspeleissä ratkaisijoita laajalla rintamalla, joten sarjan ratkaisut voivat tulla duunariosastolta. Pienen edun laittaisin Lukolle.

Ylivoimatilastossa TPS on pienessä johdossa ja heillä on paljon vaarallisia laukaisijoita ja ratkaisijoita. Etenkin Lauri Pajuniemen veto voi olla ratkaisevassa roolissa pudotuspeleissä. Toisaalta alivoimalla Lukko on pudotuspelien eliittiä yli 90 %:n tehoilla, TPS:n alivoimatarkkuuden ollessa vain 75 %. Lukon tilastoja selittää osaltaan Ilveksen ja Tapparan heikot otteet ylivoimalla, mutta toisaalta TPS ei ole vielä kohdannut Lukon kaltaista tulivoimaista ja toimivaa ylivoimakoostumusta.

Mainos

[adrotate group=3]

Edistyneistä tilastoista huomataan, että molemmat joukkueet ovat hallinneet pelitapahtumia 5vs5-pelissä. Suurin ero joukkueiden välillä löytyy tällä hetkellä aloitustilastoista, missä Lukko on selvästi edellä. Tämä taas voi tietää huonoa TPS:n kannalta, jos tai kun Lukko saa hyökkäyspään aloituksia.

Lopputulos

Analyysin perusteella vastassa on kaksi äärimmäisen hyvää ja hyökkäysvoimaista joukkuetta, jotka ovat ansainneet paikkansa finaalissa. Finaalin ratkaisevat pienet marginaalit, mutta kokemuksen kautta vaakakuppi kallistuu aavistuksen Lukolle. Nälkäiset nuoret saavat TPS:ssa odottaa vielä yhden kauden.

Ennuste: Lukko voittaa sarjan 3-2.

Lue myös: Kommentti: Nuoria hukataan urheilussa turhan usein liian aikaisin

Jätä kommentti tai älä jätä..

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s