Life Of Sane – Hahmoja ja tunteita

Blogit. Jälleen kerran on aika kirjoittaa omasta elämästä, mutta liitän tähän myös monia muita Temppareissa mukana olleita ihmisiä. Ja nimenomaan ihmisiä.

Mediassa puhutaan paljon siitä, mitä mikäkin hahmo on saarella saanut aikaan ja kuinka hahmot ovat keksineet sitä sun tätä. Monelle tämä hahmo on juurtunut vahvasti päähän käsitteenä meistä saarella olleista ihmisistä, vaikka olemme niin paljon muutakin.

Mainos.

[adrotate group=3]

Hahmoiksi meitä voi kuitenkin yleisellä tasolla kutsua, sillä se, mitä näkyy televisiossa, on väistämättä jonkinlainen ”hahmo”, tietty tuotannon luomus, millä kyseisen ihmisen tarinaa viedään eteenpäin. Olen itsekin jonkinlainen hahmo, TV-Väpä on hahmo, sinkut ovat hahmoja.. Todellisuus on kuitenkin paljon laajempi. Jokainen voi miettiä, kuinka paljon yksittäisestä ihmisestä on saatu materiaalia näkymään televisiossa. Varattujen suhteen voidaan laskea, että jokaista käsitellään jaksossa keskimäärin 5 minuuttia. Tämä sisältää myös sinkkujen puheet heistä ja kaikki aktiviteetit ja kuvituskuvatukset.

Päivässä on vastaavasti 24 tuntia. Lyhyellä humanistin matikalla saan lopputuleman, että päivän toilailuista varattujen kohdalla esitetään televisiossa noin 0,0034.. % päivän tapahtumista. Koko tuota aikaa ei totta kai kuvata, mutta jokainen varmasti pystyy tuosta laskemaan, miten helposti jotkin tietyt piirteet, sanat tai ominaisuudet varastavat väkisinkin huomion tv-viihteen maailmassa. Tämä alle prosentin osuus on se ”hahmo”, mitä meistä näytetään televisiossa. Sen hahmon varjolla te luotte mielipiteenne henkilöstä ja esitätte kommentteja televisiossa. Hahmoja ja tunteita ei voi kuitenkaan erottaa toisistaan, sillä televisiossa kaikki tunteet eivät näy.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

[adrotate group=”8″]

Ihmiset ja sosiaalinen media

Nyt kun pakollinen jargoni on saatu alta pois, eli hahmon käsite määriteltyä, siirtykäämme sitten takaisin itse ihmisiin niiden hahmojen takana.

Temppareissa ollessamme olimme kuitenkin 24h päivässä olemassa ihmisinä. Meillä kaikilla, sekä sinkuilla että varatuilla, oli syvempiä tuntemuksia (ihastumista, vihaa, turhautumista, iloa) ja vähemmän syvällisiä tuntemuksia (nälkä, väsyttää, panettaa). Näistähän tulee hyvin marginaalinen osa televisioon. Esimerkiksi meidän ”kolmiodraamaa” Annikan ja Marinan kanssa on hankala esittää viiden minuutin aikana, ja etenkin kun sinkut saavat vähemmän ruutuaikaa, heistä jää yksipuolinen kuva (toinen on puliakka ja toinen sinisilmäinen). Sehän ei koko totuus tosiaan ole, vaan taustalla on tuhansia keskusteluita, useita tunteja yhteistä oleskeluaikaa ja hauskanpitoa, sekä avautumisia ja surujen ja murheiden jakamista. Kaikki nämä olivat aitojen ihmisien toteuttamia, ja näitä meidän hahmot eivät televisiossa ilmentäneet.

Sinkut tuntuvat etenkin somekeskustelujen perusteella olevan pelkkiä hahmoja. Osa on pantavan näkösiä, osalta puuttuu kaula, joku on vain tyhmä, joku limainen pelimies. Kommentit voivat mennä syvälle ja tehdä näistä ihmisistä heidän hahmonsa reflektoiman objektin, jonkinlaisen yleisen käyttötavaran, jota voi arvostella tai omia aivan kuten tahtoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

[adrotate group=”6″]

Edelleen, osallistujat ovat ihmisiä, joilla on tunteita.

Somessa keskustelu etenkin on pyörinyt kaikkien kohdalla pelkissä hahmoissa. Asioita on oiottu erittäin rajusti, ja etenkin anonyymissä jodelissa kaikki on suoraan haukuttu ajattelematta mitenkään taustoja. Varmasti osa osallistujistakin lukee somea, ja noista sanoista tulee paha mieli. Vaikka ihminen olisikin julkisuudesta tunnettu hahmo, niin silti, hän on  pohjimmiltaan ajatteleva ja tunteva ihminen. Jokaisen tulisi miettiä kahteen kertaan ennen kannanottoa, kehtaisiko sanoa samoja asioita esimerkiksi naapurilleen tai kaverille. Eikä tämä ilmiö rajoitu pelkästään Temptation Islandiin, sillä esimerkiksi Sara Sieppi otti syksyllä kantaa tähän, miten häntä haukutaan rajusti tuntematta ihmistä itseään.

Summa summarum. Televisiossa olemme hahmoja, mutta kaikki pahat ja halveksuvat sekä väheksyvät sanat kohdistuvat meihin ihmisiin. Ne aiheuttavat pahaa mieltä, tuhoavat itsetuntoa, romuttavat sisäisesti. Älkää tehkö sitä, vaan lähtekää positiivisen kautta. Kaikki sinkut ja varatut saarella ovat tuntevia ja ajattelevia ihmisiä.

Jos haluatte jotain kritisoida, niin kritisoikaa tekojamme, älkää ulkonäköä tai jotain, mitä emme ole tehneet.

Mainos

[adrotate group=”5″]

Jätä kommentti tai älä jätä..

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s