Avoin suhde puhuttaa – mitä se oikeastaan tarkoittaa?

Avoin suhde, parisuhde, säännöt rakkaudelle, polyamoria

Tulevalla Temptation Island -kaudella nähdään yksi pariskunta, joka lähtee saarelleen testaamaan suhdetta avoimessa suhteessa. Avoin suhde on tullut viime vuosina pikku hiljaa enemmän ja enemmän esille erilaisten artikkeleiden kautta, mutta mikä avoin suhde on, ja miksi ihmiset kokeilevat sitä? Mitä sääntöjä liittyy avoimeen suhteeseen ja voiko avoimeen suhteeseen ryhtyä vaikka kesken suhteen?

Hintaopas vertailee hinnat puolestasi. Lataa ilmainen sovellus nyt!
Hintaopas Google Play
Hintaopas Appstore

Mikä on avoin suhde ja mitkä säännöt siinä pätevät?

Avoin suhde on parisuhteen muoto, jossa molemmilla osapuolilla tai joskus harvoin saa olla muitakin seksikumppaneita. Avoimessa suhteessa ollessaan pari voi siis päätyä sänkyyn suhteen ulkopuolisten henkilöiden kanssa. Avoimissa suhteissa on kuitenkin aina omanlaisensa, yhdessä sovitut säännöt. Joissain suhteissa voi olla vaikkapa rajoitus siitä, etteivät vieraat petikumppanit saa olla samalta paikkakunnalta tai se, että reissuista pitää sopia etukäteen. Joissain suhteissa kerrotaan kaikista kokemuksista, ja joissain suhteissa ei. Joka tapauksessa suhteessa on olemassa säännöt. Äärimmäisin muoto avoimesta suhteesta on polyamorinen suhde, jossa yhdellä tai molemmilla avoimen suhteen ”keskushenkilöllä” voi olla toinen rakkaussuhde, eli suhteeseen voi kuulua vaikkapa kaksi miestä ja yksi nainen.

Avoin suhde ei ole aina ”viimeinen keino”

Usein stereotypia avoimeen suhteeseen on se, että sillä yritetään pelastaa kuihtumassa oleva parisuhde. Usein se voikin olla avoimen suhteen taustalla, sillä luvalla vieraissa käyminen ei välttämättä satuta toista osapuolta yhtä paljoa, ja uusien juttujen kokeminen voi saada osapuolen/osapuolet tajuamaan, kuinka hyvä suhde oman kullan kanssa loppujen lopuksi onkin ollut. Lisäksi se voi saada väliaikaisesti kulahtaneen seksielämän kukoistamaan uudelleen, esimerkiksi uusien opittujen taitojen takia tai siksi, että arvostaa oman kumppaninsa taitoja entistä korkeammalle.

Toisille ihmisille avoin suhde voi olla kuitenkin luontainen suhteen muoto, sillä kaikki ihmiset eivät ole monogamisia eli yksiavioisia. Ihmiselle on jossain määrin luontaista se, että kumppaneita voi olla useampia, joten avoin suhde voi olla myös keino toteuttaa itseään ja antaa itsensä kokea halua useamman henkilön kanssa. Avoin suhde on loppujen lopuksi suhteen muotona yhtä luontaista kuin vaikkapa homoseksuaalisuus, sillä siinä ei tehdä vääryyttä muita ihmisiä kohtaan ja siinä ilmaistaan omaa seksuaalisuutta vapaasti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
[adrotate group=”3″]

Milloin lopettaa avoin suhde?

Joskus avoin suhde on vain väliaikainen kokeilu, joten avoimen suhteen lopettaminen on oltava molempien yhteinen päätös. Tässä tilanteessa kuitenkin molemmilla on vahva sananvalta, sillä kumpikaan suhteen osapuoli ei voi olla yksin avoimessa suhteessa, toisen ollessa vain oman kumppaninsa kanssa (ellei näin sovita). Monesti avoin suhde loppuu myös siihen, että toinen joko ihastuu tai rakastuu, ja joko jättää alkuperäisen kumppaninsa tai päättää keskittyä omaansa. Toisaalta avoin suhde on niin monimuotoinen suhde, ettei sen lopettamiseen ole vain yhtä ja ainoaa ratkaisua, ja jotkut ihmiset elävät tässä suhdemuodossa käytännössä suhteensa tai elämänsä loppuun asti.

Lue lisää: TIS-Sane puhuu avoimesta suhteesta

Lähteet: henkilöhaastattelut ja polyamoria.fi

Jätä kommentti tai älä jätä..

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s