Kommentti: Nuoria hukataan urheilussa turhan usein liian aikaisin

Urheilu. Yleisurheilun MM-kisat ovat Dohassa tältä erää ohi, ja yksi kisojen jälkeen ja aikana esiin noussut puheenaihe on ollut nuorten lupausten tason junnaaminen joko paikallaan tai peräti tason laskeminen. Nuoret urheilijat menestyvät lupaavasti vielä parikymppisinä, mutta aikuisten tasolla venymistä ei tule.

Ongelma ei ole pelkästään yleisurheilun, sillä monessa muussakin lajissa lupauksia tupataan hukata matkan aikana, minkä lisäksi harjoittelussa tehdään ratkaisevia virheitä.

Esimerkiksi jalkapallossa ja jääkiekossa tätä tapahtuu jatkuvasti. Usein etenkin isommissa seuroissa nuorisoa karsitaan kovalla kädellä noin 15 ikävuoden kohdalla, ja osa nuorista saakin joko etsiä harrastelupaikan muualta tai joutuvat lopettamaan urheilun rakastamassa lajissaan kavereidensa kanssa kokonaan. Tässä tehdään Suomessa edelleen naurettavan paljon virheitä, sillä esimerkiksi 15-vuotiaana moni lapsi/nuori on kehittynyt aivan eri tavalla, ja osalla on vielä prosessi kesken ja esimerkiksi fyysisiltä ominaisuuksilta voidaan olla hetken aikaa peräti valovuoden muita perässä.

Mainos

[adrotate group=”5″]

Urheilussa tulisikin keskittyä nuorten superlupausten lisäksi myös tähän harmaaseen massaan. Moni joutuu ulos seurastaan, ja vaihtoehtoa tavoitteelliselle urheilulle ei enää jää, vaikka parin vuoden päästä taso voisi olla jo sama kuin monella seuran ”kovemmalla” urheilijalla. Nuorten tulisi päästä yhä useammin mukaan jonkintasoisiin haastajaryhmiin, ja kaikille tulisi taata mahdollisuus kilpailla paikasta myös huipulla. Nyt iso osa massaa hukataan jonnekin limboon kesken parhaiden harjoitusvuosien, mikä varmasti on vaikuttanut monessa lajissa myös kärjen tasoon.

Nuorille ja miks ei myös aikuisille tulisi taata yhä laajemmat mahdollisuudet harrastaa haluamaansa lajia. Itsekin voisin aloittaa yleisurheilun tai jääkiekon, mutta minnepä sitä pääsee ilman kummempaa aiempaa kokemusta? Samalla toki kansantalous myös kärsii, sillä kaikille ei esimerkiksi kuntosali tai lenkkeily sovi, ja kerran viikossa pidettävät potkupallotreenit eivät kehitä kuntoa tarpeeksi.

Nyt olisikin seuroilla hyvä herätyksen paikka tulevaa ajatellen. Pidetään nuoriso mukana mahdollisimman pitkään, lajissa kuin lajissa, ja annetaan jokaiselle tilaisuus kehittyä tavoitteellisesti. Samalla saatetaan saada yllättäviä myöhäisherääjiä.

Mainos

Jätä kommentti tai älä jätä..

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s